Nyttiga husbils- och husvagnstips

Har du koll inför vintern?

Här ger vår säljare Timmy Brånlid sina bästa tips inför vinterförvaringen av din husbil.

Se filmen här

Att tänka på inför och efter campingsäsongen

Det är inte alltid helt enkelt att veta exakt vad som behöver göras med din husbil eller husvagn innan du rullar ut på vägarna på våren, eller hur du bäst förbereder den inför höst- och vinterförvaringen. Det är just därför som vi har samlat några av våra mest användbara tips på vad du bör tänka på och hur du ökar livslängden på ditt fritidsfordon.

Lyssna på tredje avsnittet av vår podd för fler smarta tips.

Lyssna här

1. Kontroll innan start

För att göra ditt fordon startklart bör du börja med att kontrollera vätskor och oljor, däck och mönsterdjup samt batterivattennivåer. Provkör värme- och vattensystemet samt kylskåpet i god tid innan den första turen. Även gasolsystemet behöver kontrolleras, så att du inte riskerar att stå utan mat när du ankommer till din destination. Och du, se alltid till att din husbil eller husvagn är besiktigad innan du ger dig ut på vägarna.

2. Årligt fukttest

Både husbilar och husvagnar kan ibland drabbas av fuktproblem som kan vara svåra att upptäcka. Obehandlade kan dessa bli mycket kostsamma och dessutom skadliga både för ditt fordon och din hälsa, genom att orsaka allergiska reaktioner. Se därför till att lämna in din husbil eller husvagn på fukttest en gång per år för att undvika problem.

3. Inför vinterförvaringen

  • Innan avställning bör du kontrollera om service eller kamremsbyte behöver göras, och boka tid för detta.
  • Välj en vinterförvaringsplats där ditt fordon står täckt, torrt och ventilerat. Oavsett om du väljer att parkera den inom- eller utomhus så är ett överdrag att föredra som extra skydd.
  • Se till att tömma färsk- och spillvattensystemet och lämna kranarna i öppet läge. Du kan samtidigt passa på att rengöra och desinficera färskvattentankarna så att de är fräscha när nästa års säsong drar igång.
  • Kontrollera att batterierna är fulladdade och lyft av minuspolen.
  • Se avslutningsvis till att det finns glykol i kylsystemet och pumpa i extra mycket luft i däcken.

4. Bonustips

  • För att förbättra inomhusmiljön kan du ställa in ett par torrbollar, som drar åt sig fukt, i bilen eller vagnen.
  • Ställ alltid kylskåpsdörren i öppet vädringsläge.
  • Ta in dynor och andra textilier.
  • Glöm inte att tömma husbilen eller husvagnen på allt ätbart – om du skulle få små ovälkomna gäster under förvaringssäsongen.