Återvinning

När din husbil gjort sitt – Detta gäller kring skrotning av äldre fordon

Hur tråkigt det än är så kommer det en tid då din kära husbil har gjort sitt och är bortom all räddning. I Sverige har vi ett så kallat producentansvar för alla bilar, inklusive husbilar under 3,5 ton. Kortfattat innebär detta att du som privatperson kostnadsfritt kan, och ska, lämna in ditt fordon för skrotning till en auktoriserad bilskrotare.

Som husbilens sista ägare måste du alltså då lämna in din gamla uttjänta bil till ett mottagningsställe eller auktoriserat bilåtervinningsföretag. Mottagningsstället eller återvinningsföretaget utfärdar det mottagningsbevis som krävs när en personbil ska avregistreras för att skrotas och är sedan ansvarig för att bilen skrotas och återvinns på ett korrekt sätt.

De husbilar som PR Husbilar levererat i Sverige och som väger under 3 500 kilo, tas emot kostnadsfritt av återvinningsföretag som PR Husbilar samarbetar med via branschorganisationen . Du hittar din närmsta bilskrot via våra samarbetspartners bilretur.se 0771-89 06 00 .

Förutsättningar för kostnadsfri återvinning av bilen (under 3,5 ton):

  • Den gamla bilen måste vara komplett (det vill säga innehålla motor, drivlina, kaross, katalysator, värdefulla elektroniska komponenter och andra grundläggande komponenter) och fri från skräp.
  • Den skall även vara tömd på färskvatten, gråvatten och gasolflaskor.
  • Du är även skyldig att informera bilskrotaren om var i bilen det finns kylskåp, luftkonditionering, värmesystem, extra batterier, lysrör, lampor eller inbyggd elektronik.

För husbilar över 3 500 kilo samt husvagnar finns inget lagstadgat producentansvar, utan det är den siste ägaren som ansvarar för att fordonet omhändertas på ett riktigt vis.

Vad händer när fordonet skrotas?

När du har lämnat in husbilen eller husvagnen för skrotning tas den om hand på ett miljömässigt riktigt sätt i flera steg:

  1. Dränering av vätskor
    Först töms husbilen på alla vätskor, till exempel bränsle, oljor, spolarvätska, färskvatten och vatten till husbilens värmesystem. Alla vätskor hanteras separat på ett miljöriktigt sätt.
  2. Demontering av farliga material
    I husbilen kan det finnas komponenter som innehåller farliga ämnen och material. Det gäller exempelvis blybatterier, kylskåp, luftkonditioneringsanläggningar eller lysrör. De komponenterna tas bort från husbilen och återvinns separat.
  3. Reservdelar
    Om det finns värdefulla reservdelar i husbilen demonteras dessa och renoveras om det behövs. För säkerhetsdetaljer gäller separat regler.
  4. Fragmentering
    Det som är slutligen är kvar av husbilen fragmenteras. Fragmentering är en industriell process där fordonet mals ner till knytnävsstora bitar. De sorteras sedan med hjälp av magneter, luftströmmar, vattenbad eller manuellt för att få ut de olika materialen så rena som möjligt. De utsorterade metallerna återanvänds och blir råvara till andra produkter. Den rest som blir efter sorteringen deponeras eller används för energiåtervinning.

Läs mer om återvinning på Husvagns- & Husbilsbranschens Riksförbund.

Läs mer på HRF hemsida